Syn.: Adonis autumnalis L., Adonis micrantha DC., Adonis atrorubens (L.) Fritsch
Česká jména: hlaváček podzimní (Presl 1819, Opiz 1852, Sloboda 1852, Čelakovský 1879, Polívka 1912, Dostál 1950), ohníček roční, hlaváček roční (Hejný-Slavík 1988), hlaváčkovec podzimní (Dostál 1989), hlaváček roční (Kubát 2002)
Slovenská jména: slepomák jesenný (Reuss 1853), hlaváčik jesenný (Dostál 1950), hlaváčik ročný (Marhold-Hindák 1998)
Čeleď: Ranunculaceae Juss. – pryskyřníkovité
Adonis annua
Rozšíření: Mediteránní druh, vyskytuje se v jižní Evropě, severní Africe a Turecku. V některých zemích západní a střední Evropy druh zdomácněl. U nás vzácně zplaňuje ze zahrad, kde se pěstuje jako dekorativní letnička (např. Praha, Znojmo, Brno).
Ekologie: V jižní Evropě obvykle roste na suchých loukách, na okraji polí a sadů, podél cest, u nás v teplejších oblastech především v okolí zahrad a lidských sídel.
Popis: Jednoletá bylina, 20–45(–60) cm vysoká, lodyha přímá, nahoře chudě větvená, rýhovaná, lysá, listy zpeřené, úkrojky čárkovité, dolní listy řapíkaté, horní přisedlé. Květy až 3(–4) cm v průměru, kališní lístky vejčité, od koruny odstálé, korunní lístky vejčité, obvykle tmavě červené s temnou skvrnkou na bázi, kvete od dubna do září. Plodem je šikmo vejcovitá nažka se zakřiveným zobánkem.
Adonis annuaAdonis annua
Adonis annuaAdonis annua
Adonis annua
Fotografováno dne 21. 4. 2008 (Itálie, Gargano, Vieste).