Čeleď: Poaceae Barnhart – lipnicovité
Aira caryophyllea
Rozšíření: Druh s velkým areálem, který sahá od ostrovů Makaronésie (Madeira, Azorské i Kanárské ostrovy) a západní Evropy až na Balkánský poloostrov. Vyskytuje se i v severní a východní Africe (od Tuniska přes Etiopii až po Malawi) Byl zavlečen na kapverdský ostrov Fogo, do Severní i na jih Jižní Ameriky (Patagonie, centrální Argentina, Uruguay), na Falklandské i Havajské ostrovy, do Austrálie a na Nový Zéland. U nás je druh vzácný.
Ekologie: Roste na suchých písčinách, při okrajích cest, na nevápnitých půdách, v pásmu od nížin do pahorkatin. Doba květu květen až červenec.
Popis: Jednoletá, jednotlivě nebo v malých trsech rostoucí, velmi nenápadná, drobná tráva. Výška 5–20 cm. Lata je rozkladitá, řídká se šikmo odstávajícími větvičkami. Stopky klásků jsou 1–2× delší než klásky. Osina má délku 2–3 mm.
Ohrožení a ochrana: V ČR je ovsíček obecný řazen mezi kriticky ohrožené druhy (C1t), na Slovensku mezi druhy nedostatečně dokumenkované (DD).
Aira caryophylleaAira caryophyllea
Aira caryophylleaBiotop
Fotografováno dne 18. 6. 2006 (Dražovice).