Syn.: Bromopsis erecta (Huds.) Fourr.
Čeleď: Poaceae Barnhart – lipnicovité
Bromus erectus
Rozšíření: Druh je rozšířen téměř v celé Evropě, dále v severozápadní Africe a v jihozápadní Asii. Druhotně i v Severní a Jižní Americe (Argentina, střední Chile).
Ekologie: Roste na křovinatých stráních, loukách a pastvinách, od nížin až do hor. Doba květu červen až červenec.
Popis: Jde o vytrvalou rostlinu, která dosahuje výšky 40–120 cm. Roste většinou v hustých trsech. Stébla jsou přímá, tenká až silná, většinou lysá, mají 3–4 kolénka. Čepele listů jsou až 30 cm dlouhé, řídce chlupaté, dlouze a jemně zašpičatělé. Jazýček je dlouhý 1–3 mm, je dřípený. Květenství jsou laty se vzpřímenými větvemi, na kterých jsou štíhlé, lehce smáčklé klásky s délkou 20–40 mm, které mají světle hnědavě červenou barvu.
Poznámka: Na našem území se vyskytuje ve dvou poddruzích: B. e. subsp. erectus a B. e. subsp. longiflorus.
Bromus erectusBromus erectus
Fotografováno dne 19. 5. 2007 (Hejná).