Čeleď: Cyperaceae Juss. – šáchorovité
Carex pallescens
Rozšíření: Evropský druh s přesahem do západní Sibiře. Vyskytuje se v celé Evropě včetně Britských ostrovů, chybí na Pyrenejském poloostrově a v severní Skandinávii. Svým rozšířením zasahuje také do severní Afriky. U nás roste rozstroušeně po celém území od nížin do hor.
Ekologie: Roste nejčastěji na mírně vlhkých půdách v travnatých společenstvech luk, lesních lemů, při okrajích rašelinných luk nebo ve smilkových trávnícíh. Setkáme se s ní také v rozvolněných doubravách na písčitých půdách.
Carex pallescens
Popis: Trsnatá až 50 cm vysoká ostřice, svěže zeleně až žlutozeleně zbarvená. Lodyha je pevná, trojhranná, listy do 5 mm široké. Pochvy listů i okraje listů jsou řídce chlupaté. Květenství je složeno z 1 samčího vrcholového klásku a nějčastěji ze 2–3 samičích klásků, krátce stopkatých, někdy nicích. Podpůrný listech květenství je u báze nápadně zvlněný. Mošničky jsou úzce vejcovité, asi 3 mm dllouhé, téměř bez zobánku se 3 bliznami, mají světlou zelenožlutou barvu. Kvete od května do července.
Carex pallescensCarex pallescensCarex pallescensCarex pallescens
Fotografováno dne 25. 6. 2010 (PR Přemyslovské sedlo) a 31. 7. 2010 (Slavkovský les).