Syn.: Abrus abrus (L.) Wright, Abrus cyaneus R. Vig., Abrus maculatus Noronha, Abrus minor Desv., Abrus pauciflorus Desv., Abrus squamulosus E. Mey., Abrus tunguensis Lima, Abrus tunguensis P. Lima, Glycine abrus L.
Česká jména: soterek obecný (Presl 1846)
Čeleď: Fabaceae Lindl. – bobovité
Abrus precatorius
Rozšíření: Původní výskyt zřejmě zahrnoval tropy Starého světa od západní Afriky až do jihovýchodní Asie; určit přesně hranice původního areálu nyní již není možné. V novější době se rozšířil i do Ameriky, zejména do Karibiku. V areálu se rozlišuje více poddruhů, nejnápadnější rozdíly jsou v barvě semen.
Ekologie: Provází různé typy narušených společenstev, např. křoviny podél vodních toků, ale i okraje zemědělských kultur a komunikací. Místy má invazivní charakter.
Abrus precatorius
Popis: Vytrvalá bylinná liána, lodyha je štíhlá, větvená, lysá nebo s roztroušenými bílými brvami. Listy jsou střídavé, sudozpeřené, s 8–13(–20) jařmy, lístky jsou vstřícné, krátce řapíčkaté, podlouhlé, 1–2 cm dlouhé a 0,4–0,8 cm široké, na líci lysé, na bázi zaokrouhlené, na vrcholu uťaté a s nasazenou špičkou; palisty jsou čárkovité, 3,5–6 mm dlouhé. Květenství jsou úžlabní, 3–8 cm dlouhé husté hrozny; kalich je zvonkovitý, 2,5 mm dlouhý, s 4 krátkými zuby; koruna je drobná, nachová, pavéza je 9–10 mm dlouhá, s trojúhelníkovitým nehtem; tyčinek je 9; semeník je chlupatý. Lusk je podlouhlý, 2–3,5(–4,2) cm dlouhý, s 2–6 nápadnými semeny; semena jsou téměř kulovitá, o průměru 7–8 mm, při bázi černá, v horní polovině zářivě červená.
Využití: Z barevných semen se vyrábějí ozdobné předměty. Narušená semena jsou však nebezpečně jedovatá, obsahují bílkovinnou substanci abrin, která působí na inaktivaci ribosomů. Otrava se projevuje zvracením, posléze selhávají játra, ledviny a nakonec dýchací ústrojí. Smrtelná dávka je 15 μg abrinu; byly zaznamenány i případy úmrtí po nadýchání výparů. Ostatní části rostliny však jedovaté nejsou. Olej se v ájurvédské medicíně používá k stimulaci růstu vlasů.
Abrus precatorius
Abrus precatorius
Abrus precatorius
Abrus precatorius
Fotografovali Alena Vydrová a Vít Grulich, ve dnech 18. 2. 2010 (Jemen, Jabal Bura, vádí Rigáf) a 2. 2. 2011 (Seychely, ostrov Mahé, Bel Ombre).