Syn.: Acanthus arborescens Panzer, Blepharis arborea (Forsk.) Spreng., Cheilopsis arborea Nees, Cheilopsis polystachya Moq., Cheilopsis steudneri Solms, Dilivaria polystachya (Delile) Endl.
Čeleď: Acanthaceae Juss. – paznehtníkovité
Acanthus arboreus
Rozšíření: Roste v Africe v Tanzánii, Burundi, Rwandě, pohraničních oblastech Konga, dále v Ugandě, Keni a Etiopii. Samostatná část areálu leží na jihozápadě Arabského poloostrova v Jemenu a v Saúdské Arábii.
Ekologie: Primární výskyt je na skalních teráskách a snad i na okrajích vyschlých říčních koryt (wádí), ale často roste i na okrajích polí, u cest, v kamenných tarasech. Roste v nadmořských výškách 1000–3000 m. Vzhledem k pichlavosti není spásán dobytkem.
Acanthus arboreus
Popis: Pichlavý keř až 4 m vysoký, obvykle však menší, stonky pýřité. Listy jsou vstřícné, řapíkaté, v obrysu podlouhlé, trojrozměrně laločnaté, 11–35 cm dlouhé a 6–16 cm široké, zelené, žlutě žilkované, na ploše často pýřité, zejména na spodní straně, žilky postranní i koncová protažené do žlutých ostnů. Květenství je hustý koncový klas s kopinatými, světle zelenými až slámově žlutými, často zpeřenými, ostnitými listeny; květy mají čtyřcípý kalich, cípy nestejné, hřbetní 1,4–2,2 cm dlouhé, břišní 1,1–1,8 cm dlouhé, koruna je asi 5 cm dlouhá, červená, horní pysk chybí, dolní pysk trojlaločný; tyčinky 4. Plodem je dvousemenná, 1,7–2,4 cm dlouhá tobolka.
Acanthus arboreusAcanthus arboreus
Acanthus arboreus
Acanthus arboreus
Fotografovali Alena Vydrová a Vít Grulich, ve dnech 15. a 16. 2. 2010 (Jemen, Jabal Haráz: Khahil; Jabal Bura: Jabal Izán).