Syn.: Acanthus spinulosus Host, Acanthus latifolius hort. ex Goeze., Acanthus sativus Dod.
Česká jména: nedvědí paznecht vlaský (Vusín 1729), paznehtník měkký (Presl 1846), paznehtník pravý, medvědí pazour (Sloboda 1852), paznehtník (Mareček 1994)
Čeleď: Acanthaceae Juss. – paznehtníkovité
Acanthus mollis
Rozšíření: Západní oblasti Středozemí, druhotně se vyskytuje i v Makaronésii, jižní Anglii a severoamerické Kalifornii. Ve východní části Středomoří se vyskytují další podobné druhy, např. Acanthus spinosus, A. syriacus, A. balcanicus aj.
Ekologie: Roste v lesních lemech a na lesních světlinách, vystupuje i na louky, avšak stanoviště je vždy spíše vlhké a polostinné, obvykle do nadmořské výšky 700 m. Bývá pěstován v zahradách, takže se vyskytuje i v okolí lidských sídel, podél cest, také na rumištích, úhorech a skládkách. Vykvétá od května do července.
Popis: Vytrvalá bylina, 50–100 cm vysoká, lodyha přímá, listy velké, až 1 m dlouhé, v obrysu podlouhlé, peřenosečné. Květy v klasu až 60 cm dlouhém, velké, kalich 2pyský, horní pysk je silně zvětšený, přilbovitý, vyčnívá nad korunu a zdánlivě tak nahrazuje chybějící horní pysk koruny, která je bílá, purpurově žilkovaná. Plodem je tobolka.
Poznámka: Listy paznehtníku zdobí starověké hlavice korintských sloupů. Druh je kultivovatelný i v klimatických podmínkách střední Evropy.
Acanthus mollisAcanthus mollis
Acanthus mollis
Fotografováno dne 28. 6. 2005 (Ladislav Hoskovec: Portugalsko, Madeira, rumiště u Funchalu) a v květnu 2006 (Jindřich Houska: Madeira, Funchal).