Syn.: Thymus alpinus L., Calamintha alpina (L.) Lam., Clinopodium alpinum (L.) Merino, Satureja alpina (L.) Scheele
Čeleď: Lamiaceae Martinov – hluchavkovité
Acinos alpinus
Rozšíření: Roste v horách střední a jižní Evropy, zasahuje do severní Afriky, na východ po Malou Asii. Na Slovensku se vyskytuje v karpatské oblasti. U nás neroste.
Ekologie: Vápnomilný druh, vyskytuje se na výslunných stráních, skalách, ojediněle ve světlých lesích, od údolních poloh až do nadmořských výšek okolo 2700 m n. m.
Acinos alpinus
Popis: Vytrvalé byliny, vysoké 10–20 cm. Lodyhy poléhavé až vystoupavé, na bázi dřevnatějící, čtyřhranné, chlupaté, většinou jednoduché. Listy vstřícné, krátce řapíkaté, vejčité až eliptické, celokrajné nebo při vrcholu zubaté. Květy krátce stopkaté, po 3–8 v lichopřeslenech v paždí horních listů, s kratšími listeny. Koruna trubkovitá, 10–20 mm dlouhá, červenofialová, s bílými skvrnami na trojlaločném dolním pysku. Kalich hnědavý, trubkovitý, uprostřed zúžený, zřetelně dvoupyský. Plodem je tvrdka. Druh kvete od května do září.
Poznámka: Rostlina voní po mátě, je opylována včelami, čmeláky i denními motýly.
Acinos alpinusAcinos alpinus
Acinos alpinus
Fotografováno dne 18. 8. 2009 (Francie, Parc National des Pyrénées, Pic du Midi de Bigorre).