Syn.: Cyperus pannonicus Jacq., Juncellus pannonicus (Jacq.) C. B. Clarke
Čeľaď: Cyperaceae Juss. – šáchorovité / šachorovité
Acorellus pannonicus

Acorellus pannonicus

Rozšírenie: Areál druhu sa uvádza od juhovýchodnej Európy cez južné oblasti Ruska, Kaukaz a západnú Sibír do strednej Ázie a severných oblastí Číny. V strednej Európe vzácne, z okolitých štátov v Rakúsku (okolo Neziderského jazera) a v Maďarsku (Balaton, Kiskunság).
Ekológia: Rastie na periodicky zaplavovaných miestach, plytkých depresiách a brehoch jazier. Vyžaduje štrkovitú, mierne zasolenú pôdu (fakultatívny halofyt) s málo zapojenou vegetáciou. Kvitne neskoro, od augusta až do októbra.
Opis: Je to jednoročná alebo trváca, 5–15 cm vysoká bylina s krátkym podzemkom a bezlistými byľami. Súkvetím je krážeľ s 2–3 listeňmi a s 2–8 kláskami. Plodom je žltohnedá, asi 2 mm dlhá nažka.
Ohrozenie a ochrana: Na Slovensku považovaný za vyhynutý druh, v Čechách nerástol. Zákonom chránený v Srbsku.
Poznámka: Pre flóru Slovenska je to fytogeograficky významný druh, severná hranica areálu prechádzala územím. Historicky sú známe štyri lokality výskytu, najdlhšie sa udržal pri Búči, posledný zber pochádza z roku 1965.
Acorellus pannonicusAcorellus pannonicus
Acorellus pannonicus
Acorellus pannonicus
Foto: 17. 9. 2008 (Rakúsko, Warmsee).