Biologická klasifikace: Animalia, Mammalia, Carnivora, Ursidae
Syn.: Ursus melanoleucus David, 1869
Česká jména: panda velká
Anglická jména: Bamboo Bear, Giant Panda, Great Panda
Ailuropoda melanoleuca
Ailuropoda melanoleuca
Rozšíření: Druh jihozápadní části Číny, vyskytuje se především v provincii S’-čchuan, ale zasahuje i do sousedních provincií Kan-su a Šen-si. Původní areál byl jistě větší. Zdá se, že pandy z pohoří Čchin-ling (Qinling) v Kan-su by mohly vykazovat určité odlišné genetické znaky, jejich eventuálně samostatný taxonomický rank je zatím předmětem diskusí.

Způsob života: Žije v horských lesích, a to jak listnatých, tak smíšených, vždy však s výrazným zastoupením bambusu, v nadmořských výškách zhruba od 1200 až do 3900 m. Byť patří z taxonomického hlediska k šelmám, živí se téměř výhradně rostlinnou potravou, především bambusovými výhonky, jen v naprosto minimální míře se v potravě objevují i plody některých rostlin, drobní savci, ryby a hmyz. Krmení jim může denně zabrat 10–12 hodin, výživná hodnota bambusu je totiž poměrně nízká. Samice i samci pohlavně dospívají ve věku 5,5 až 6 let. Mláďata se rodí většinou v srpnu a září, stejně jako u všech ostatních medvědovitých jsou slepá a zcela bezbranná, pokrytá jen tenkou vrstvou kůže – jejich hmotnost se pohybuje v rozmezí pouhých 85–140 gramů. Oči otevírají asi po 3 týdnech, na vlastní nohy se začínají stavět zhruba po 3–4 měsících. Na rozdíl od některých jiných medvědů panda velká neupadá do zimního spánku. V zajetí se dožívá zhruba 26 let, vzácně i 30–34 let. Chov těchto medvědů v zajetí rozhodně není snadný.

Popis: Medvědovitá šelma dosahující v rameni výšky 65–70 cm a délky těla okolo 150 cm. Hmotnost dospělé pandy se pohybuje kolem 70–160 kg. Hlava je poměrně velká, skoro kulatá, tělo podsadité, ocas jen krátký. Srst je hustá, žlutobílá, jen kolem očí, na boltcích, v oblasti předních a zadních končetin a v pásu přes lopatky černá.

Ohrožení a ochrana: Jednoznačně celosvětově nejznámější ikona všech ohrožených druhů zvířat. Po několik desetiletí byla panda velká klasifikována Červeným seznamem IUCN jako druh ohrožený, v roce 2016 však bylo její ohrožení přehodnoceno a o stupeň sníženo – dnes tedy patří do kategorie druhů zranitelných (VU). Její populace se v posledních letech stabilizovala a v některých oblastech snad i narůstá. Přísná ochrana tohoto druhu však musí nezbytně pokračovat.

Poznámka: Pro Evropu pandu velkou objevil francouzský kněz a přírodovědec Armand David.
Ailuropoda melanoleuca
Ailuropoda melanoleuca
Ailuropoda melanoleuca
Ailuropoda melanoleuca
Ailuropoda melanoleuca
Ailuropoda melanoleuca
Fotografovala Věra Svobodová, dne 25. 4. 2016 (Čína, provincie S’-čchuan, Institut pro chov pandy velké v Čcheng-tu).