Syn.: Allium ascalonicum auct., Allium esculentum Salisb., nom. illeg., Allium salota Dostál, Cepa esculenta Gray, Cepa vulgaris Garsault, nom. inval., Kepa esculenta Raf., Porrum cepa (L.) Rchb.
Česká jména: cibule (Dostál 1950), cibule kuchyňská, cibule (Kubát 2002)
Slovenská jména: cibuľa kuchynská (Dostál 1950), cesnak cibuľový (Marhold et Hindák 1998)
Čeleď: Alliaceae C. Agardh – česnekovité; Amaryllidaceae Jaume St.-Hil. – amarylkovité
Allium cepa
Rozšíření: Tento druh cibule není znám z žádného přírodního stanoviště, pěstuje se téměř po celém světě jen jako kulturní plodina, a to v mnoha kultivarech i varietách. Snad byl kdysi vyšlechtěn z některého blízkovýchodního či středoasijského druhu, snad z Allium oschaninii nebo A. vavilovii. Zplaňuje víceméně jen sporadicky v oblastech mírných, subtropických i tropických, na východní polokouli od Británie a Kanárských ostrovů až po Japonsko a Nový Zéland, v Americe od Pacifiku až po Atlantik a od jihu Kanady až po severní Argentinu.
Ekologie: Pěstuje se na polích a v zahradách, odkud může někdy i zplaňovat, objevuje se pak v okolí zahrad, na úhorech, skládkách i rumištích, také v okolí silnic a železničních tratí, v tropech údajně vstupuje též do vlhčích lesů. Kvete od června do srpna.
Popis: Bylina s cibulí jedinou nebo několika, které jsou nahloučeny na oddenku a dosahují v průměru 1–10 cm. Listy jsou trubkovité, až 40 cm dlouhé a dosahující až 2 cm v průměru, v průřezu jsou téměř okrouhlé. Stvol je přímý, 30–100 cm vysoký, dutý, pochvy jej kryjí zhruba do 1/5 jeho délky, v dolní polovině je zřetelně nafouklý. Lichookolík je polokulovitý až kulovitý, mnohokvětý, dosahuje až 9 cm v průměru; všechny květní stopky jsou skoro stejně dlouhé, na bázi s blanitými listeny, bez pacibulek; toulec je blanitý, vytrvávající, kratší než květenství; okvětní lístky jsou podlouhlé až vejčité, bílé až nafialovělé, se zelenou žilkou; tyčinky jsou vyniklé. Plodem je tobolka.
Využití: Cibule kuchyňská se pěstuje od nepaměti jako nezaměnitelná a nepostradatelná zelenina, používá se v kuchyni za syrova i v tepelných úpravách – konzumuje se cibule, ale také listy. Dříve sloužila i k odhánění myší a krtků. Vysoce byla ceněna také v tradiční medicíně, používala se k léčení mnoha neduhů, včetně moru – rozhodně má baktericidní i fungicidní účinky. Před jejím nadužíváním však staří lékaři i rezolutně varovali – pak bolení hlavy činí, žaludku nechutenství přináší, paměť zemdlívá, rozum zamračuje a zrak zatemňuje, jak tvrdí doktor Huber. Vůbec prý není dobrá pro lidi horkokrevné, flegmatikům slouží lépe.
Allium cepaAllium cepa
Allium cepa
Allium cepa
Allium cepa
Fotografováno dne 21. 7. 2016 (Polsko, Vratislav, Ogród Botaniczny Uniwersytetu Wrocławskiego a domácí kuchyně).