Syn.: Alopecurus agrestis L.
Čeleď: Poaceae Barnhart – lipnicovité
Alopecurus myosuroides
Rozšíření: Pochází z jižní a západní Evropy, severní Afriky, na východě areál zasahuje až do Střední Asie. Druhotně se vyskytuje i v Makaronésii (Kanárské i Azorské ostrovy) a centrální Argentině. V Čechách roste vzácně.
Ekologie: Roste jako polní plevel především v obilí, případně na rumištích a skládkách.
Popis: Trsnatá, okolo půl metru vysoká. Stébla přímá až vzácně poléhavá. Pochvy listů slabě nafouklé, drsné. Jazýček tupý do 2 mm délky. Listy ploché, do 8 mm široké. Lichoklas úzký, 5–8 mm široký a až 12 cm dlouhý. Klásky bledě zelené, plevy do poloviny srostlé, 3žilné. Plucha stejně dlouhá jako plevy s asi 8 mm dlouhou osinou.
Alopecurus myosuroidesAlopecurus myosuroides
Alopecurus myosuroides
Fotografováno dne 25. 5. 2007 (u Lázní Bělohrad).