Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Andryala pinnatifida
Rozšíření: Kanárské ostrovy (zde na všech ostrovech), severozápadní Afrika.
Ekologie: Na Kanárských ostrovech je A. pinnatifida rozšířena ve všech vegetačních pásech od pobřeží do nejvyšších hor, a to na nejrůznějších stanovištích. Kvete od ledna do prosince.
Popis: Velmi proměnlivý taxon, listy hluboce laločnaté, na okraji rovné, stopky úborů kratší než 3 cm, květy jasně žluté. Rostliny z oblasti vavřínového lesa jsou malého vzrůstu, na bázi dřevnatějící nebo vytvářející kmínky, lodyhy s menším počtem úborů, květenství obvykle husté. Morfologické odchylky v oblasti Las Cañadas (ostrov Tenerife) jsou rozlišovány jako A. pinnatifida var. teydea. Zase jiný charakter mají jedinci z udržovaných pastvin nebo při okrajích cest.
Andryala pinnatifidaAndryala pinnatifida
Andryala pinnatifida
Fotografováno dne 15. 8. 2007 (Kanárské ostrovy, Tenerife, pohoří Anaga, El Bailadero).