Syn.: Apollonias canariensis (Willd.) Nees, Phoebe barbujana (Cav.) Webb et Berthel., Laurus barbujana Cav., Laurus canariensis Willd., non Webb et Berthel.
Čeleď: Lauraceae Juss. – vavřínovité
Apollonias barbujana
Rozšíření: Endemit ostrovů Makaronésie, vyskytuje se na Madeiře a Kanárských ostrovech (kromě ostrovů Lanzarote a Fuerteventura).
Ekologie: Roste ve vavřínových lesích, v pásmu od 300 do 1200 m n. m.
Popis: Strom nebo vysoký keř, 10–25 m vysoký. Borka je podélně popraskaná, listy jsou střídavé, řapíkaté, vejčitě kopinaté, celokrajné, tmavozelené, lesklé, slabě podvinuté, květy v koncových latách, 6četné, žlutobílé. Kvete od června do září, plodem je dužnatá bobule, ve zralosti modročerná.
Využití: Tvrdé dřevo tohoto stromu je velmi ceněno při výrobě nábytku, bývá označováno jako kanárský eben.
Apollonias barbujanaApollonias barbujana
Apollonias barbujanaApollonias barbujana
Apollonias barbujana
Fotografováno dne 12. 6. 2006 (Španělsko, Kanárské ostrovy, Gran Canaria, Los Tiles de Moya).