Čeleď: Ericaceae Juss. – vřesovcovité
Arbutus canariensis
Rozšíření: Endemit Kanárských ostrovů, vyskytuje se na ostrovech La Palma, La Gomera, El Hierro, Tenerife a Gran Canaria. Rod zastupuje zhruba 30 druhů, které jsou rozšířeny také ve Středozemí, v Severní a Střední Americe.
Ekologie: Roste roztroušeně až vzácně ve vavřínových i borových lesích, obvykle v nadmořské výšce od 600 do 1200 m. Kvete od prosince do března.
Arbutus canariensis
Popis: Stálezelený statný keř až strom, 4–8(–15) m vysoký, větve kryté červenohnědou borkou, která se silně odlupuje, mladé výhony žláznatě chlupaté. Listy řapíkaté, podlouhle kopinaté, na okraji pilovité, kožovité, 12–16 cm dlouhé. Květy v nících až polovzpřímených latách, koruna baňkovitá, bělavá až zelenavá, červeně naběhlá, její cípy na okraji zahnuté. Plodem je žlutooranžová bobule, bradavičnatá, 2–3 cm v průměru, jedlá.
Ohrožení a ochrana: Arbutus canariensis je na přírodních stanovištích poměrně vzácný, na Kanárských ostrovech je jeho výskyt dosti nerovnoměrný. Z hlediska ohrožení je proto zařazen ke zranitelným druhům (VU).
Arbutus canariensisArbutus canariensis
Arbutus canariensis
Fotografovaly Gabriela Leugnerová, v únoru 2005 (Španělsko, Kanárské ostrovy, Tenerife, lesní oblast nad městem Orotava), Jindřiška Vančurová, dne 25. 10. 2011 (La Palma, okolí Cubo de la Galga).
.