Syn.: Actaea dioica Walter, Spiraea aruncus L., Aruncus sylvestris Kostel, Aruncus dioicus (Walter) Fernald
Čeleď: Rosaceae Juss. – růžovité
Aruncus vulgaris
Rozšíření: Cirkumpolárně rozšíření druh. U nás je udatna poměrně častá především v horách.
Ekologie: Roste v suťových lesích, roklích, na stinných skalách i v pobřežních nivách, v pásmu od pahorkatin do hor.
Popis: Vytrvalá statná bylina, 50–200 cm vysoká, zpravidla dvoudomá, samčí rostliny (v kultuře vyhledávanější) mají květy bílé až běložluté, samičí bělozelené. Listy 2–3krát zpeřené, lístky vejčité, 2krát ostře pilovité. Kvete od května do července, plodem je měchýřek.
Ohrožení a ochrana: Udatna lesní je z hlediska ohrožení zařazena ke vzácnějším druhům naší květeny, kterým je nutno věnovat další pozornost (C4a).
Poznámka: Pro svou dekorativnost v době květu bývá vysazována do přírodně koncipovaných zahrad a parků. Hustým kořenovým systémem dokáže velice dobře zpevnit erozí ohrožovanou půdu. V nížině je nutné udatnu pěstovat ve stínu a na dobře vodou zásobené půdě.
Aruncus vulgarisAruncus vulgaris
Aruncus vulgarisAruncus vulgaris
Fotografováno od 10. 7. 2003 do 10. 8. 2003 (Hrubý Jeseník, okolí Karlovy Studánky a Velká kotlina).