Syn.: Asparagopsis alba Kunth, Asparagus pallidus Salisb.
Čeleď: Asparagaceae Juss. – chřestovité
Asparagus albus
Rozšíření: Pochází ze západní části Středozemí. Vyskytuje se na Pyrenejském poloostrově, ve Francii a Itálii, jakož i na Baleárských ostrovech, Korsice, Sardinii, Sicílii i na Maltě. V severní Africe se vyskytuje od Maroka po Libyi.
Ekologie: Provází křoviny na teplých a suchých stanovištích, na kamenitých a skalnatých svazích, na kyselých i zásaditých podkladech. Vystupuje do nadmořské výšky 900 m.
Asparagus albus
Popis: Přímý polokeř až keř, dorůstá výšky až 1 m; větvičky jsou dřevnaté, oblé nebo jemně pruhované. Listy jsou široce trojúhelníkovité, 0,6–1,4 mm dlouhé, blanité, záhy opadavé, na bázi s vytrvalou, dřevnatějící, 3–12(–16) mm dlouhou pichlavou ostruhou; fylokladia sdružená do svazečků po 8–30, jehlicovitá, 5–25 mm dlouhá, na průřezu trojúhelníkovitá nebo kosníkovitá. Květenství tvoří svazečky 5–15(–20) květů; květní stopky jsou 3–7(–10) mm dlouhé; okvětní lístky jsou 2–3 mm dlouhé, bílé; tyčinek je 6, s růžovými až fialovými prašníky; semeník je svrchní. Plodem je červená bobule 4–8 mm v průměru, s 1–2 semeny.
Poznámka: Od všech ostatních původních evropských zástupců rodu se liší oboupohlavnými květy.
Asparagus albus
Asparagus albusAsparagus albus
Asparagus albus
Asparagus albus
Asparagus albus
Fotografoval Rudolf Hlaváček, ve dnech 12. a 17. 7. 2017 (Portugalsko, Algarve, Olhos de Água).