Syn.: Asparagus aphyllus var. stipularis (Forssk.) Baker, Asparagus aphyllus subsp. stipularis (Forssk.) K. Richt., Asparagus horridus L. f., nom. illeg., Asparagus stipularis Forssk.
Čeleď: Asparagaceae Juss. – chřestovité
Asparagus horridus
Rozšíření: Makaronésie a Středozemí – areál druhu se táhne od Kanárských ostrovů (ostrovy Lanzarote a Fuerteventura) přes severní Afriku a jižní Evropu až do jihozápadní Asie (Sýrie, Jordánsko).
Ekologie: Roste na suchých a slunných stanovištích, v křovinách – macchie, garrigue, též na kamenitých náspech a podél cest, v pásmu od pobřeží až do nadmořské výšky okolo 500 m. Vykvétá od dubna až do října.
Asparagus horridus
Popis: Keř, 50–60(–100) cm vysoký, bohatě větvený, bezlistý, šedozelený, s nápadnými, trnům podobnými fylokladii. Ta jsou rovná, 1–3(–5) cm dlouhá, při jejich bázi se objevují drobné, jen 5 mm dlouhé a záhy opadavé šupinovité listy trojúhelníkovitého tvaru. Na 1–3 mm dlouhých stopkách vyrůstají sotva 4 mm dlouhé, 6četné, nažloutlé až nafialovělé květy. Plody dosahují v průměru 4–6 mm, v době zralosti jsou černé.
Asparagus horridus
Asparagus horridus
Fotografováno dne 15. 6. 2006 (fotografované rostliny pocházejí z kultury – Španělsko, Kanárské ostrovy, Gran Canaria, Tafira – Jardín Botánico Viera y Clavijo).