Čeleď: Boraginaceae Juss. – brutnákovité
Asperugo procumbens
Rozšíření: Přirozeně se vyskytuje v severní Africe, střední, jižní a východní Evropě, na ostrovech ve Středozemí, v mírném a subtropickém pásmu Asie. U nás se vyskytuje roztroušeně v teplejších oblastech, především v dolním a středním Poohří, v Českém středohoří, v širším okolí Prahy, také v dolním Podyjí a v okolí Brna, i na jihomoravských pahorkatinách.
Ekologie: Roste na skalách, skalních stepích, vzácně i písčiny, a to v pásmu od nížiny až do podhůří.
Popis: Jednoletá bylina bez obnovovacích pupenů, v nepříznivém období přežívá pouze v semenech (terofyt). Rostlina je vysoká 20–80 cm, lodyhu má poléhavou až vystoupavou, řídce štětinatě chlupatá nazpět zahnutými chlupy; listy střídavé, vstřícné nebo dvouřadě střídavé, eliptické; květy drobné, po 1–2, úžlabní, koruna je modrá až fialová, z kalichu sotva vyčnívající. Kvete od května do srpna.
Ohrožení a ochrana: Ostrolist poléhavý je zařazen mezi ohrožené druhy naší květeny (C3).
Asperugo procumbensAsperugo procumbens
Fotografováno dne 22. 4. 2007 (Libochovice, státní hrad Hazmburk).