Syn.: Asperula caucasica Pobed., Asperula nemoralis Salisb., nom. illeg., Asperula propinqua Pobed., Asperula rubioides Schur, Asperula trinervia Lam., Blepharostemma taurinum (L.) Fourr., Galium taurinum (L.) Scop.
Čeleď: Rubiaceae Juss. – mořenovité
Asperula taurina
Rozšíření: Roste v horách v Středozemí a v jihozápadní Asii. Na západ zasahuje do Španělska, v Alpách na sever do Švýcarska a Rakouska, a na Balkán, odkud vyznívá až do jižního Maďarska a Rumunska; chybí však na většině ostrovů. Izolovaně roste na Krymu. V Asii se vyskytuje v Turecku a Gruzii, na východ zasahuje až do Íránu.
Ekologie: Stanovištěm jsou stinné mezofilní lesy, zejména bučiny, doubravy nebo porosty s lípami a javory.
Asperula taurina
Popis: Vytrvalá bylina vysoká 20–50 cm; oddenek je plazivý, narůžovělý; lodyhy jsou přímé, hranaté, krátce srstnaté. Listy tvoří čtyřčetné přesleny, jsou vejčitě kopinaté, 3–6 cm dlouhé a 1–2,5 cm široké, s 3 žilkami, na rubu tmavší. Květy tvoří hustý strboul, podepřený vejčitými, špičatými listeny; květy jsou 4četné, bílé nebo žlutavé; korunní trubka je 1–1,4 cm dlouhá, korunní cípy jsou přímo odstálé; tyčinky jsou 4, s žlutými prašníky; gyneceum tvoří 2 srostlé plodolisty se spodním semeníkem. Plody jsou dvounažky 1–3 mm dlouhé, lysé.
Poznámka: Vzhledem připomíná spíše než jiné mařinky některé druhy svízelů, např. Galium odoratum nebo Galium rotundifolium.
Asperula taurina
Asperula taurina
Asperula taurina
Asperula taurina
Fotografováno ve dnech 8. a 13. 6. 2015 (Srbsko, NP Djerdap, Kladovo a NP Tara, Aluga).