Syn.: Asphodelus tauricus Pall.
Čeleď: Asphodelaceae Juss. – asfodelovité; Xanthorrhoeaceae Dum.
Asphodeline taurica
Rozšíření: Východní Mediterán a oblasti okolo Černého moře – od jihu Balkánského poloostrova (Albánie, Bulharsko, Řecko) přes Malou Asii, Krym a Kavkaz až po Sýrii a Libanon.
Ekologie: Roste na suchých kamenitých svazích hor, v pásmu od 500 do 2000 m n. m.
Asphodeline taurica
Popis: Vytrvalá bylina, 60–80 cm vysoká, s přímou a hustě olistěnou lodyhou. Listy jsou trávovité až úzce kopinaté, zašpičatělé. Bílé, zeleně pruhované květy vyrůstají v hustém hroznu 25–30 cm dlouhém, který je před rozkvětem vejcovitý, za květu se prodloužuje. Blanité kališní lístky jsou značně nápadné, 15–30 mm dlouhé, stříbřitě bílé. Kvete od dubna do června. Plodem je tobolka.
Ohrožení a ochrana: Druh je zařazen do Červené knihy Ruska.
Asphodeline tauricaAsphodeline taurica
Asphodeline tauricaAsphodeline taurica
Asphodeline taurica
Fotografováno dne 8. 5. 2010 (Turecko, pohoří Karagöl).