Syn.: Aster scaposus Klatt, Diplopappus molliusculus Lindl. ex DC., Diplopappus molliusculus Lindl., Diplopappus roylei Lindl. ex DC.
Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Aster molliusculus
Rozšíření: Endemit západní části Himálaje, roste od severního Pákistánu přes Kašmír do severní Indie a po jihozápad Tibetu.
Ekologie: Roste na subalpínských a alpínských kamenitých svazích v nadmořské výšce 1800–3500 m.
Popis: Vytrvalá trsnatá bylina vysoká 8–30(–45) cm; lodyhy jsou přímé, většinou nevětvené, roztroušeně chlupaté. Listy jsou střídavé, dolní jsou drobné a za květu obvykle zaschlé, prostřední jsou přisedlé nebo krátce řapíkaté, obkopinaté, 1–3,5 cm dlouhé a 0,3–0,8 cm široké, na líci lysé nebo s tuhými brvami, na rubu většinou drsné nebo až chlupaté, na bázi zúžené, celokrajné nebo s 2–6 zoubky na každé straně. Úbor je většinou jediný; zákrov je polokulovitý, 7–10 mm dlouhý, zákrovní listeny jsou 2–3řadé, čárkovitě kopinaté, s výjimkou střední žilky lysé, na okraji blanité; jazykových květů je 15–25, bílých nebo růžovofialových, trubkovité květy jsou žluté. Nažky jsou podlouhlé, poněkud stlačené, 3–4 mm dlouhé, brvité; chmýr je 4řadý, špinavě bílý, vnitřní řada je 5–6,5 mm dlouhá.
Aster molliusculus
Aster molliusculus
Aster molliusculus
Aster molliusculus
Aster molliusculus
Fotografoval Jindřich Houska, dne 23. 7. 2013 (Indie, Ladakh, tábořiště Choskyurmo).