Syn.: Astragalus centralpinus Braun.-Blanq, Astragalus alopecuroides auct., non L., Astragalus maximus Wild.
Čeleď: Fabaceae Lindl. – bobovité
Astragalus alopecurus
Rozšíření: Západní Alpy, Korsika, hory Balkánského poloostrova, Kavkaz, Malá a Střední Asie, na východě areál zasahuje až na Sibiř.
Ekologie: Roste na suchých trávnících, ve stepích a křovinách, ve světlých lesích, v pásmu od 1200 do 1600 m n. m.
Astragalus alopecurus
Popis: Vytrvalá bylina, 50–100 cm vysoká, lodyha je přímá, chlupatá, listy jsou střídavé, řapíkaté, až 30 cm dlouhé, lichozpeřené, složené až ze 30 párů lístků, které jsou eliptické až vejčitě kopinaté. Květenstvím je vejcovitý hrozen, květy 1,8–2 cm dlouhé, kalichy hustě chlupaté, koruna žlutá. Kvete od června do srpna. Plodem je lusk.
Astragalus alopecurusAstragalus alopecurus
Astragalus alopecurus
Fotografováno v červnu 2009 (Francie, Západní Alpy, Parc Naturel Regional du Queyras, poblíž Guillestre).