Syn.: Atelophragma alpinum (L.) Rydb., Phaca alpina (L.) Piper, Tium alpinum (L.) Rydb., Tragacantha alpina (L.) Kuntze
Čeleď: Fabaceae Lindl. – bobovité
Astragalus alpinus
Rozšíření: Arkticko-alpínský druh, vyskytuje se v arktických oblastech (sever Evropy, Asie i Severní Ameriky), jižněji v horách – Pyreneje, Alpy, Karpaty, Kavkaz, Pamír, Altaj, Skalisté hory. V areálu se v rámci druhu rozlišuje několik infraspecifických taxonů. U nás neroste, na Slovensku se vyskytuje v Malé Fatře, Západních a Belianských Tatrách.
Ekologie: Roste na skalách a sutích, pastvinách, v tundře, na vápenci, v jižních oblastech areálu v subalpínském a alpínském stupni, ve výšce od 1500 do 3100 m n. m. Kvete od konce června do srpna.
Astragalus alpinus
Popis: Vytrvalá bylina, 5–20 cm vysoká, lodyha poléhavá až vystoupavá. Listy jsou 2–8 cm dlouhé, s 6–12 jařmy, lístky jsou kopinaté až eliptické, 5–15(–20) mm dlouhé a 2–5(–7) mm široké, na rubu přitiskle chlupaté. Květy v hroznovitém 5–15květém květenství, kalich je 4–6 mm dlouhý, chlupatý, koruna 9–13 × 6–7,5 mm, člunek je nafialovělý, pavéza modrá, křídla jsou bílá. Plodem je lusk, 7–13 mm dlouhý.
Ohrožení a ochrana: Na Slovensku je z hlediska ohrožení řazen k druhům potenciálně ohroženým (NT), je zde chráněn i zákonem (§), ohroženým druhem je také v amerických státech Maine, Minnesota a Wisconsin.
Astragalus alpinus
Astragalus alpinusAstragalus alpinus
Astragalus alpinus
Fotografováno dne 20. 6. 2005 (Itálie, Dolomity, pastvina nad Canazei).