Syn.: Astracantha prusiana (Boiss.) Podlech
Čeleď: Fabaceae Lindl. – bobovité
Astragalus prusianus
Rozšíření: Endemit Turecka, roste pouze v západní a střední části Anatolie.
Ekologie: Stanovištěm jsou stepní pahorky, travnaté pastviny a řídké lesíky, vystupuje do nadmořské výšky asi 1300 m.
Astragalus prusianus
Popis: Kompaktní vytrvalý pichlavý keřík 20–30 cm vysoký; větvičky jsou chlupaté. Listy jsou střídavé, sudozpeřené, s 4–8 jařmy; vřeteno je 3–7 cm dlouhé, zakřivené, trnovitě zakončené; lístky jsou eliptické, 0,5–1 cm dlouhé, přitiskle hedvábitě chlupaté, trichomy jsou jednoduché; palisty jsou vejčité, 7–10 mm dlouhé, hustě bíle plstnaté. Květenství je kulovitý nebo válcovitý hrozen 1,5–3 cm široký; listeny jsou podlouhlé až vejčité, 6–8 mm dlouhé, hustě bíle plstnaté; kalich je 0,8–1 cm dlouhý, hustě bíle odstále chlupatý, cípy jsou mnohem delší než trubka; koruna je růžová, pavéza je 1–1,5 cm dlouhá. Plody jsou 1–2semenné lusky, ukryté ve vytrvalé koruně.
Poznámka: Rod Astragalus je jedním z nejpočetnějších rodů turecké květeny, je jich odtud známo téměř 400 druhů. Tento patří do velmi obtížné skupiny pichlavých druhů charakteru hustých nízkých keříků.
Astragalus prusianus
Astragalus prusianus
Fotografovali Mário Duchoň a Vít Grulich, dne 17 5. 2011 (Turecko, Kappadokie, Delihebil).