Syn.: Astrantia pallida J. et C. Presl
Česká jména: hvězdovka větší (Presl 1819, Sloboda 1852), jarmanka větší (Opiz 1852, Čelakovský 1879)
Čeleď: Apiaceae Lindl. – miříkovité
Astrantia major
Rozšíření: Evropský druh, vyskytuje se v oblasti od severozápadního Španělska po Bělorusko a Ukrajinu, druhotně také ve Velké Británii, Dánsku a Finsku. U nás roste na většině území, jen místy je vzácná nebo chybí.
Ekologie: Roste roztroušeně až hojně na vlhkých loukách, v křovinách a ve světlých lesích, v pásmu od pahorkatin do hor, zhruba do nadmořské výšky 1000 m. Vykvétá od června do srpna.
Popis: Vytrvalá bylina, 30–80 cm vysoká, lodyha přímá, nevětvená nebo chudě větvená, rýhovaná, listy dlanitě 5(–7)četné, zubaté, listeny obalu celistvé, okolíky jednoduché, ve vrcholičnatém květenství, koruna zelenavá nebo narůžovělá, merikarpia s 5 žebry a výrůstky.
Ohrožení a ochrana: Druh je uveden v Červených knihách Ruska a Ukrajiny. Chráněným je i v Maďarsku.
Astrantia majorAstrantia major
Astrantia majorAstrantia major
Fotografováno dne 25. 7. 2004 (Bílé Karpaty, Búrová).