Syn.: Centaurea preauxiana Webb et Berthel.
Česká jména: bádel (Presl 1846)
Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Atractylis preauxiana
Rozšíření: Endemit Kanárských ostrovů, vyskytuje se jen na ostrovech Tenerife a Gran Canaria.
Ekologie: Roste na suchých skalách, útesech a písčinách v blízkosti moře, v pásmu od 5 do 50 m n. m.
Atractylis preauxiana
Popis: Nízký keřík, 5–10 cm vysoký, bohatě větvený, listy úzce kopinaté, stříbřitě chlupaté, přisedlé, úbory asi 2 cm v průměru, jednotlivé, zákrov vejcovitě válcovitý, listeny střechovitě uspořádané, plstnaté, s tmavým ostnem. Trubkovité květy růžové, později bílé, kvete od dubna do června. Plodem je chlupatá nažka s chmýrem.
Ohrožení a ochrana: Většina lokalit výskytu tohoto druhu leží v turisticky atraktivních oblastech obou ostrovů, výrazná stavební činnost v těchto zónách znamená pro druh značné ohrožení. Je proto zařazen mezi druhy přísně chráněné Úmluvou o ochraně evropských planě rostoucích rostlin, volně žijících živočichů a přírodních stanovišť (Bernská úmluva), ve španělském Červeném seznamu je uveden jako druh silně ohrožený (EN), je zde také chráněn zákonem.
Atractylis preauxianaAtractylis preauxiana
Atractylis preauxiana
Atractylis preauxiana
Fotografováno dne 13. 6. 2006 (Španělsko, Kanárské ostrovy, Gran Canaria, Arinaga).