Syn.: Erysimum barbarea L., Barbarea macrophylla Halácsy, Barbarea lyrata Asch., Barbarea arcuata (Opiz ex J. Presl et C. Presl) Rchb., Barbarea iberica (Willd.) DC.
Čeleď: Brassicaceae Burnett – brukvovité
Barbarea vulgaris
Rozšíření: Areál celkového rozšíření je dosti málo znám – patrně se jedná o celou Evropu a západní část Severní Ameriky. U nás se vyskytuje na celém území hojně až roztroušeně.
Ekologie: Obývá poříční náplavy, příkopy, železniční náspy a rumiště. Vyskytuje se zpravidla na kyselých, živinami chudších půdách.
Popis: Vytrvalá bylina, 30–50 cm vysoká, lodyha zpravidla jen v horní polovině větvená, s větvemi přímými až odstálými. Listy peřenolaločné až peřenoklané, sytě tmavozelené, spodní řapíkaté, horní lodyžní listy slabě srdčitou až střelovitou bází přisedlé. Květenství tvoří hrozen zlatožlutých květů, bez listenů. Plodem jsou šešule. Kvete od dubna do června
Poznámka: Ve víceletých pícninách je považována za obtížný plevel.
Barbarea vulgarisBarbarea vulgaris
Fotografováno dne 3. 5. 2008 (Velká Amerika, Mořina).