Syn.: Bidens costaricensis Benth. ex Oerst., Bidens guatemalensis Klatt, Bidens irazuensis Calv. et Calv., nom. illeg., Delucia ostruthioides DC.
Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Bidens ostruthioides
Rozšíření: Středoamerický druh, roste od centrálních částí Mexika přes Guatemalu po Salvador a dále v Kostarice a Panamě.
Ekologie: Roste v horských lesích, v severní části areálu často duboborových, v porostech podél vodních toků, ale i ve výsadbách dřevin, vstupuje i do vegetace nad horní hranicí lesa (subpáramo a páramo). Lokality leží v pásmu 1100–3600 m.
Bidens ostruthioides
Popis: Vytrvalá bylina nebo polokeřík s dřevnatým oddenkem, z něhož vyrůstají plazivé, na konci vystoupavé výhony dlouhé 1(–2) m, které jsou téměř oblé, rýhované, lysé nebo řídce chlupaté. Listy jsou vstřícné, v obrysu trojúhelníkovité, 3–9 cm dlouhé, trojčetné až dvakrát peřenolaločnaté, primární úkrojky jsou kosníkovité, 1–5 cm dlouhé, lysé nebo na rubu na žilnatině brvité, na bázi klínovité, na okraji s několika hrubými, kupředu směřujícími zuby, konce laloků jsou hrotité; řapík je asi 4 cm dlouhý, úzce křídlatý. Úbor je obvykle jediný na 5–20 cm dlouhé stopce, dosahuje 4–6 cm v průměru; zákrov je úzce zvonkovitý, vnější zákrovní listeny jsou kopinaté až vejčité, 5–17 mm dlouhé, zelené, vnitřní vejčité, 7–10 mm dlouhé, často oranžové; jazykovitých květů bývá 5(–8), samičích, vejčitých, 1,4–2,5 cm dlouhých, žlutých; terč se skládá z 20–40 oboupohlavných, světle žlutých nebo žlutooranžových květů trubkovitých. Nažky jsou podlouhlé, obvykle aspoň z jedné strany smáčknuté, 4–12 mm dlouhé, obvykle s (3–)8 rýžkami, červenohnědé, s 2–3 osténky 3,5–5 mm dlouhými, nazpět štětinatými.
Poznámka: Vytrvalý horský druh; od většiny podobných jihoamerických dvouzubců (např. Bidens triplinervia) se liší samičími jazykovitými květy, jednotnými nažkami a odlišnou stavbou zákrovních listenů. Někdy se vymezuje do samostatného rodu Delucia.
Bidens ostruthioides
Bidens ostruthioides
Bidens ostruthioides
Fotografovala Jindřiška Vančurová, dne 26. 2. 2014 (Kostarika, Cerro Chirripó).