Čeleď: Acanthaceae Juss. – paznehtníkovité
Blepharis dhofarensis
Rozšíření: Malinký areál zahrnuje území na jihu Ománu v provincii Dhofar a nepatrný přesah do pohraničního území Jemenu v provincii Al-Mahra.
Ekologie: Stanovištěm jsou především poloopadavé lesy s dominantní Anogeissus dhofarica, které ovlivňují mlhy přicházejícího letního monzunu, často na hranách svahů, ale přesahuje i do rozvolněných křovin s akáciemi (Acacia) a myrhovníky (Commiphora) na stanovištích poněkud sušších. Lokality leží v nadmořské výšce 500–900 m.
Blepharis dhofarensis
Popis: Bohatě větvený poloopadavý keř nebo malý stromek, dorůstá výšky až 5 m; starší větve jsou šedé, letorosty rezavé. Listy jsou vstřícné nebo v přeslenech, eliptické, až 10 cm dlouhé, lysé, na bázi klínovité, celokrajné a poněkud podvinuté, tupě špičaté. Květenství je hustý klas; listeny tvoří 4 řady, jsou vejčité, dlouze odstále chlupaté, na okraji obvykle s několika páry dlouhých tuhých ostnů, stejně tak trnitě zakončené; listence jsou čárkovité, taktéž ostnité; kalich je 4cípý, horní cíp největší, postranní cípy jsou drobné; koruna má krátkou trubku, horní pysk je zakrnělý, dolní pysk trojlaločný, bílý; funkční tyčinky jsou 4, dvojmocné; semeník je svrchní, dvoupouzdrý. Tobolky jsou stlačeně vejcovité; semena jsou bílá nebo hnědavá, krátce chlupatá.
Ohrožení a ochrana: V Červené knize Ománu (2015) je tento druh uveden v kategorii VU – zranitelný (vulnerable), ohrožuje jej především intenzivní pastva.
Blepharis dhofarensis
Blepharis dhofarensis
Fotografoval Antonín Reiter, dne 27. 3. 2012 (Omán, gov. Dhofar, Jabal al Qamar).