Syn.: Anthericum cauda-felis L. f., Anthericum caudatum Thunb., Bulbine cauda-felis (L. f.) Schult. et Schult. f., Bulbine caudata (Thunb.) Spreng., Bulbinella caudata (Thunb.) Kunth
Čeleď: Asphodelaceae Juss. – asfodelovité; Xanthorrhoeaceae Dum. – žlutokapovité
Bulbinella cauda-felis
Rozšíření: Endemit květenné říše Capensis, roste na jihozápadě Jihoafrické republiky v provinciích Western a Northern Cape. Na sever zasahuje na jih provincie Western Cape, na východ po městečko Avontuur v Klein Karoo. V rodu Bulbinella se rozlišuje 23–25 druhů rozšířených v nejjižnější Africe, asi 10 jich roste na Novém Zélandě.
Ekologie: Provází trávníky a křoviny na pískovcích, žule nebo na jílech, v území s vlhkými mírnými zimami a horkým a suchým létem. Vystupuje od moře až do nadmořské výšky kolem 2000 m. Kvete brzy na jaře.
Bulbinella cauda-felis
Popis: Vytrvalá bylina s podzemním oddenkem, vysoká 40–80 cm. Z oddenku vyrůstá 5–11 nestejně dlouhých žlábkovitých listů až 9 mm širokých, na okraji zpravidla jemně pilovitých. Z oddenku rovněž vyrůstá stvol, na vrcholu s hustým, úzce vřetenovitým hroznem květů; květy jsou stopkaté; okvětí je vytrvalé, okvětní lístky jsou volné, vně často narůžovělé, uvnitř bílé; tyčinek je 6, mají lysé nitky; gyneceum tvoří 3 srostlé plodolisty se svrchním semeníkem. Plodem je tobolka, v každém pouzdře bývají 2 semena.
Ohrožení a ochrana: V Červeném seznamu květeny Jihoafrické republiky (2009) tento druh figuruje mezi druhy vyžadujícími pozornost (LC – least concern).
Bulbinella cauda-felis
Bulbinella cauda-felisBulbinella cauda-felis
Bulbinella cauda-felisBulbinella cauda-felis
Fotografovali Alena Vydrová a Vít Grulich, dne 23. 9. 2012 (Jihoafrická republika, Western Cape: Langebaan, West Coast NP, Postberg).