Čeleď: Apiaceae Lindl. – miříkovité
Bupleurum falcatum
Rozšíření: Evropský druh, na severu zasahuje do Německa a Polska, na východě po Ural, na jihu do Španělska, na Korsiku, do Albánie a Řecka. U nás je hojný v teplejších oblastech, jinde se vyskytuje jen místně.
Ekologie: Roste od nížin do pahorkatin na bazických pokladech, při křovinatých okrajích skalních stepí a výslunných strání, ve světlých lesích.
Popis: Vytrvalá rostlina, vysoká 20–60(–100) cm, lodyha ± vzpřímená, drátovitá, větvená, spodní listy řapíkaté, kopisťovité, horní přisedlé, dlouze eliptické (tedy nedělené), často nazpět zahnuté, šedozelené. Květenství je složený okolík, obaly i obalíčky vyvinuty, okolík řídký, okolíčků asi 6, květy žluté, nažky hnědé, drobné (3–4 mm). Kvete od června do září.
Bupleurum falcatumBupleurum falcatum
Bupleurum falcatum
Fotografováno ve dnech 23. a 28. 6. 2007 (České středohoří, Doutnáč a Praha, Radotínské údolí).