Syn.: Bystropogon mollis Salisb., Mentha canariensis L., Mentha corymbosa Lam.
Čeleď: Lamiaceae Martinov – hluchavkovité
Bystropogon canariensis
Rozšíření: Endemit Kanárských ostrovů, vyskytuje se na ostrovech Tenerife, Gran Canaria, La Palma, La Gomera a El Hierro. Kromě nominátní variety se rozlišuje ještě Bystropogon canariensis var. smithianus.
Ekologie: Roste v borových (s Pinus canariensis) a vřesovcových lesích (s Erica arborea), také v oblasti vavřínových lesů (s Laurus azorica), až do nadmořské výšky okolo 1500 m. Kvete od března do června.
Bystropogon canariensis
Popis: Keř, 50–250 cm vysoký. Listy jsou řapíkaté, eliptické až vejčité, u nominátní variety na líci zelené a na rubu šedozelené, chlupaté, u var. smithianus na rubu lysé, na okraji pilovitě vroubkované. Květy jsou nahloučené v hustých hlávkách; kalich je zvonkovitý, chlupatý, kališní cípy jsou jen krátké, trojúhelníkovité, špičaté, na okraji nebrvité; koruna je dvoupyská, 4–4,5 mm dlouhá, bílá.
Poznámka: Na Kanárských ostrovech se vyskytuje pět druhů rodu Bystropogon, všechny jsou zdejšími endemity.
Bystropogon canariensis
Bystropogon canariensis
Bystropogon canariensis
Bystropogon canariensis
Fotografováno dne 31. 3. 2006 (Španělsko, Kanárské ostrovy, Tenerife, Anaga).