Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Calendula maderensis

Calendula maderensis

Rozšíření: Endemit portugalského ostrova Madeira.
Ekologie: Roste dosti vzácně na exponovaných skalnatých svazích a útesech na severním pobřeží ostrova, ve východní oblasti na Ponta de São Lourenço a na Madeiře blízkých ostrovech Desertas. Kvete od prosince do června.
Popis: Vytrvalá bylina, lodyha poléhavá až vystoupavá, na bázi dřevnatějící, až 30 cm dlouhá, větvená, listy střídavé, přisedlé, obkopinaté, mírně dužnaté, tupé nebo i zašpičatělé. Úbory jednotlivé, jazykovité květy samičí, liguly 1–1,5(–1,8) cm dlouhé, na vrcholu s 3 zuby, žluté, trubkovité květy funkčně samčí, koruna žlutá. Vnitřní nažky jsou srpovitě zahnuté, vnější dosti dlouhé, skoro napřímené, na hřbetě ostnité.
Ohrožení a ochrana: Tento druh měsíčku rozhodně nepatří na Madeiře k rostlinám častým, je zařazen i v celoevropských seznamech ohrožených a přísně chráněných druhů. Najdeme ho v soupisech Bernské úmluvy i NATURA 2000.
Calendula maderensis
Calendula maderensis
Fotografovala Věra Svobodová, dne 31. 5. 2008 (Portugalsko, Madeira, Ponta de São Lourenço).