Syn.: Cenekia simplex Opiz
Čeleď: Campanulaceae Juss. – zvonkovité
Campanula bononiensis
Rozšíření: Areál druhu se rozkládá v oblasti od jihozápadní Francie až po západní Sibiř. V Evropě prochází severní hranice areálu severním Německem a Polskem. Byl zavlečen i na východní pobřeží Severní Ameriky. U nás roste roztroušeně až vzácně v teplejších oblastech.
Ekologie: Roste na kamenitých stráních, v křovinách a lesních lemech, ale i v doubravách, v pásmu od nížin do pahorkatin. Kvete od května do července.
Popis: Vytrvalá bylina, 30–70 cm vysoká, lodyha přímá, drsně chlupatá a pýřitá, nevětvená, oblá, listy vroubkovaně pilovité, naspodu šedoplstnaté, dolní řapíkaté, vejčité, na bázi srdčité, lodyžní přisedlé, srdčité až vejčité, horní poloobjímavé, kopinaté. Květy v hroznu, po 1–3, obvykle nicí, koruna nálevkovitě zvonkovitá, 10–22 mm dlouhá, světle modrofialová, vně lysá, uvnitř chlupatá, korunní cípy lysé. Plodem je kulovitá tobolka.
Ohrožení a ochrana: Zvonek boloňský je u nás zařazen k silně ohroženým druhům (C2b), zákonem je chráněn v kategorii ohrožených druhů (§3). Na Slovensku je z hlediska ohrožení hodnocen jako druh potenciálně zranitelný (NT). Zákon jej chrání i v Německu.
Campanula bononiensisCampanula bononiensis
Campanula bononiensisCampanula bononiensis
Fotografováno dne 5. 7. 2006 (Bulharsko, pohoří Pirin, v okolí Sandanski).