Syn.: Capparis galeata Fresen., Capparis spinosa subsp. cartilaginea (Decne.) Maire et Weiller, Capparis spinosa var. galeata (Fresen.) Hook. f. et Thomson, Capparis uncinata Edgew.
Čeleď: Capparaceae Juss. – kaparovité
Capparis cartilaginea
Rozšíření: Dosti rozsáhlý areál se táhne v severovýchodní a východní Africe, kde zasahuje až do Libye, Egypta, horských masivů na Sahaře v Čadu, na jih po Tanzánii. Další část areálu leží v Asii od Sinajského poloostrova a Izraele přes Arabský poloostrov a jižní Írán po západní Indii (Gudžárat).
Ekologie: Provází štěrbiny skal na útesech a kamenitých svazích, ale i druhotná stanoviště na zídkách. Vystupuje až do nadmořské výšky 2400 m.
Capparis cartilaginea
Popis: Rozkladitý, poléhavý nebo převislý ostnitý keřík s větvemi až 2 m dlouhými; letorosty jsou krátce chlupaté, později olysávají. Listy jsou střídavé, eliptické, vejčité až téměř okrouhlé, 1,5–5 cm dlouhé a 0,8–5 cm široké, kožovité, celokrajné, těsně pod vrcholem často s malým zahnutým ostnem; řapík je 0,5–3 cm dlouhý. Čtyřčetné květy vyrůstají jednotlivě v paždí listů na stopkách 3–8 cm dlouhých; kališní lístky jsou volné, nápadně nestejné, 1–4 cm dlouhé, vnější vejčitě kopinaté a mělce člunkovité, vnitřní vejčité, silně vyduté; korunní lístky jsou rovněž volné a poněkud nestejné, vejčité až okrouhlé, 1–3 cm dlouhé, bílé, po odkvětu růžové až nachové; tyčinky jsou početné, asi 5 cm dlouhé; semeník vyrůstá na gynoforu. Plody jsou obvejcovité nebo hruškovité bobule, 2–5 cm dlouhé a 2–3 cm široké, za zralosti sytě červené.
Záměny: Značně podobné druhy Capparis spinosa a Capparis mucronifolia se liší téměř stejnými kališními lístky. Dalším blízce příbuzným druhem je Capparis cordifolia v Oceánii, kde roste od Nové Kaledonie po Havajské ostrovy; liší se listy krátce chlupatými.
Capparis cartilaginea
Capparis cartilaginea
Capparis cartilaginea
Capparis cartilaginea
Capparis cartilaginea
Capparis cartilaginea
Capparis cartilaginea
Capparis cartilaginea
Fotografovali Alena Vydrová a Vít Grulich, ve dnech 24. 9. 2015 (Omán, gov. Dhofar, Taqah), a 27. 9. 2015 (Omán, gov. Al Wusta, Dumq).