Syn.: Aspalathus jubatus (L.) Kuntze, Astragalus jubata (Pall.) Kuntze, Robinia jubata Pall.
Čeleď: Fabaceae Lindl. – bobovité
Caragana jubata
Rozšíření: Vysoká pohoří střední a východní Asie – Himálaj, Tibetská náhorní plošina, Ťan-šan, Altaj (Čína, Nepál, Bhútán, Mongolsko a východní Rusko).
Ekologie: V dolní hranici výskytu vtroušen ve světlinách ve smrkových lesích, v keřovitých porostech na alpínské hranici, v dryádkové vysokohorské tundře. Vyžaduje slunné stanoviště. Kvete v červnu a červenci.
Caragana jubata
Popis: Vysokohorská dřevina neobvyklého vzhledu. Větve jsou málo větvené, rostou vzpřímeně a připomínají tak svícny. Roční přírůstky závisí na stanovištních podmínkách. Na horní hranici výskytu jsou keře malinkaté, dorůstají výšky kolem 10 cm. V příhodných podmínkách dorůstají i do 2 m. Větve jsou silné, pokryté hustými dlouhými chlupy, které chrání před chladem. Současně na nich zůstávají neopadaná tuhá pichlavá vřetena listů. Listy jsou zpeřené s 8–12 lístky. Jednotlivé lístky jsou oválné, asi 1 cm dlouhé. Květy jsou obvykle růžové, řidčeji červené či bílé. Vyrůstají jednotlivě a jsou kolem 4 cm dlouhé. Lusky jsou hustě chlupaté, asi 3 cm dlouhé.
Caragana jubata
Caragana jubata
Caragana jubata
Caragana jubataCaragana jubata
Caragana jubataCaragana jubata
Fotografovali Roman Businský, v roce 1989 (Kyrgyzstán, pohoří Ťan-šan, údolí Inylček), a Pavel Sekerka, na podzim 2006 (Čína, pohoří Ťan-šan, kaňon Houxia).