Syn.: Carduus polyacanthos Schreber, Carduus polyanthemos Döll, Carduus camporum Boiss., Carduus velebiticus Borbás, Carduus fortior Klokov, Carduus murfatlari Nyár. et Prodán, Carduus ruderalis Tausch, Carduus microcephalus Opiz, Carduus axillaris Gaudin
Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Carduus acanthoides
Rozšíření: Jižní část Británie, souvislý areál od střední Francie na západě po sever Německa, Polska, Bělorusko na severu, severní Itálii, jižní Balkán, severní pobřeží Černého moře a severní Írán na jihu a Volhu a Kaspické moře na východě. Roztroušeně v jižní Skandinávii, zavlečen do Severní i Jižní Ameriky (Argentina, Uruguay), Austrálie a na Nový Zéland. U nás se vyskytuje především v termofytiku a v teplejších oblastech mezofytika, od nížin po vrchoviny.
Ekologie: Tento druh bodláku roste na polích, úhorech, rumištích, okrajích cest, navážkách, náspech a v lomech. Daří se mu na lehčích, vlhkých až vysýchavých půdách bohatých na dusík. Kvete od června do srpna.
Popis: Dvouletá, 30–150 cm vysoká bylina. Lodyha přímá, větvená, ostnitě křídlatá, lysá až řídce chlupatá. Listy střídavé, přisedlé, peřenolaločnaté až peřenosečné, ostnité, lysé až roztroušeně chlupaté, přízemní listy až 40 cm dlouhé a 10 cm široké, lodyžní listy 6–12 cm dlouhé, 1,7–4,5 cm široké. Úbory vyrůstají jednotlivě na koncích lodyhy a větví, jsou stopkaté a mají 2,5–3 cm v průměru. Zákrov široce miskovitý, zákrovní listeny kopinaté, střechovitě se překrývají. Květy úboru pouze trubkovité, pěticípé, světle červené až červenofialové. Plodem je nažka.
Carduus acanthoidesCarduus acanthoides
Carduus acanthoides
Fotografováno dne 3. 7. 2006 (Slovensko, Neporadza).