Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Carduus carlinoides
Rozšíření: Pyrenejský endemit, druh poměrně často se vyskytující na francouzské i španělské straně Pyrenejí.
Ekologie: Roste na travnatých i kamenitých svazích a skalách, zhruba od 1000 m n. m. po vrcholy hor ve výškách okolo 3000 m n. m. Kvete v červenci a srpnu.
Carduus carlinoides
Popis: Vytrvalé byliny, vysoké 20–50 cm. Lodyha přímá, od báze bohatě větvená, dlouze bíle chlupatá, lemovaná ostnitými křídly. Listy tvoří přízemní růžici, jsou přisedlé, peřenosečné, po okraji dlouze ostnité, na líci šedavě zelené, na rubu bělavé. Úbory vyrůstají po 3–8 na koncích větví, jsou krátce stopkaté, o průměru do 2 cm. Květy úboru jsou růžové, růžovofialové až světle fialové. Plodem je nažka.
Carduus carlinoides
Carduus carlinoides
Fotografováno dne 18. 8. 2009 (Francie, Parc National des Pyrénées, Pic du Midi de Bigorre).