Syn.: Carduus agrestis Kerner, Carduus incanus Klokov, Carduus crispus subsp. agrestis Vollmann, Carduus personata subsp. agrestis (Vollmann) Janchen
Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Carduus crispus
Rozšíření: Britské ostrovy, od východní Francie a Německa přes střední a východní Evropu na Kavkaz a do Střední Asie. Na severu Evropy zasahuje až k 65 rovnoběžce, na jihu po severní Itálii a Balkán. Ostrůvkovitě rozšířen ve východní a jihovýchodní Asii, zavlečen do Severní a Jižní Ameriky, Austrálie a na Nový Zéland. U nás se vyskytuje zejména na dolních a středních tocích řek.
Ekologie: Tento bodlák roste na březích řek a potoků, vlhkých lesních pasekách, v příkopech a na okrajích lesních cest. Daří se mu na lehkých půdách bohatých na dusík. Kvete od června do srpna.
Popis: Dvouletá, 60–200 cm vysoká bylina. Lodyha přímá, většinou větvená, ostnitě křídlatá, pavučinatě chlupatá. Listy střídavé, přisedlé, dolní peřenolaločnaté až peřenosečné, horní peřenolaločnaté, někdy až celistvé, eliptické až kopinaté, nepravidelně osténkatě zubaté. Úbory vyrůstají po 2–3 na koncích větví, jsou krátce stopkaté a mají 1–1,5 cm v průměru. Květy úboru pouze trubkovité, pěticípé, červenofialové až fialové. Plodem je nažka.
Carduus crispusCarduus crispus
Carduus crispus
Fotografováno dne 4. 7. 2006 (Slovensko, Bretka).