Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Carduus macracanthus
Rozšíření: Endemit etiopských hor.
Ekologie: Součást vegetace trávníků nad horní hranicí lesa, především na místech zazemněných sutí. Nalezené rostliny se vyskytovaly v nadmořské výšce 3250 m.
Popis: Dosti statná vytrvalá bylina, dorůstá výšky asi 1 m; lodyha je přímá, obvykle jen v květenství větvená, ostnitě křídlatá. Listy jsou střídavé, v obrysu kopinaté, peřenodílné, zuby na okraji úkrojků jsou zakončeny až 4 cm dlouhými, žlutými ostny. Úbory jsou shloučené a přisedlé na koncích větví, mají asi 2,5 cm v průměru; zákrov je víceřadý, zákrovní listeny jsou ven vyhnuté a zakončené dlouhými ostny; všechny květy jsou oboupohlavé, světle růžovofialové. Nažky jsou obvejcovité, černé nebo černohnědé; chmýr je bílý, jednoduchý.
Záměny: Z etiopských horských bodláků – pomineme-li bezlodyžný Carduus schimperi – má tento druh nejnápadnější a nejdelší ostny. Od pcháčů, které se mohou vzhledem dosti podobat, se liší jednoduchým, nikoli péřitým chmýrem; horské etiopské pcháče mají ovšem úbory jednotlivé, stopkaté.
Carduus macracanthusCarduus macracanthus
Carduus macracanthus
Carduus macracanthus
Carduus macracanthus
Fotografováno dne 7. 11. 2013 (Etiopie, masiv Abuna Yosef, mezi Lay Amba a Tadios Amba).