Syn.: Carduus tenuiflorus var. pycnocephalus (L.) DC.
Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Carduus pycnocephalus
Rozšíření: Původní v rozsáhlém pásu od Maroka a Španělska přes celou jižní Evropu (na sever až po Švýcarsko, Slovinsko a Krym), severní Afriku a Blízký východ až do Pákistánu a severní Indie. V původním areálu se rozlišuje několik poddruhů. Byl zavlečen i do východní Afriky, na jih Arabského poloostrova a Sri Lanku, do Austrálie, na Nový Zéland, do mnoha států východu a jihu USA, na Havajské ostrovy, stejně tak do Jižní Ameriky (Chile, Argentina, Uruguay), jeho původ je poměrně nejistý i na Kanárských ostrovech. V mnoha oblastech světa se šíří invazivně.
Ekologie: Roste v xerofilních křovinách, při okrajích pastvin, často na ruderálních stanovištích. Kvete od března do srpna.
Carduus pycnocephalus
Popis: Jednoletá nebo dvouletá bylina, 50–80(–150) cm vysoká. Lodyha je přímá, pavučinatě chlupatá, lemovaná křídly až 5 mm širokými, trojúhelníkovitými, s trny až 5 mm dlouhými. Listy jsou v obrysu obkopinaté až kopinaté, na líci řídce chlupaté, na rubu chlupaté pavučinatě, peřenolaločné až peřenoklané, s 2–5 páry postranních úkrojků, z nichž každý nese trn až 12 mm dlouhý. Úbory jsou skoro přisedlé nebo krátce stopkaté, jednotlivé nebo po 2–3, jsou 15–20 mm dlouhé a 7–13 mm široké, válcovité; zákrovní listeny jsou kopinaté, špičaté, chlupaté; trubkovité květy jsou 10–14 mm dlouhé, purpurové, vzácně i bílé. Plody jsou nažky 4–5 mm dlouhé, chmýr je 10–14 mm dlouhý.
Carduus pycnocephalusCarduus pycnocephalus
Carduus pycnocephalus
Carduus pycnocephalusCarduus pycnocephalus
Carduus pycnocephalus
Carduus pycnocephalus
Fotografováno dne 31. 3. 2010 (Kypr, Petra Tou Romiou).