Syn.: Clavena squarrosa DC.
Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Carduus squarrosus
Rozšíření: Endemit ostrova Madeira.
Ekologie: Roste vzácně na skalnatém pobřeží a na okrajích zachovalých zbytků vavřínových lesů v nízké nadmořské výšce.
Popis: Statná jednoletá bylina, vysoká až 75(–100) cm; lodyha je jednoduchá nebo nahoře větvená, ostnitě křídlatá a pavučinatě chlupatá. Listy jsou střídavé, obvejčité až obkopinaté, až 14 cm dlouhé a 4 cm široké, mělce vykrajované, na okraji ostnité, shora lysé, na spodní straně pavučinaté. Úbory jsou přisedlé, nahloučené po 3–5; zákrov je zvonkovitý až vejcovitý, dorůstá 7–13 mm v průměru, zákrovní listeny jsou kopinaté, zelené, na okraji široce suchomázdřitě lemované, lysé, vnější jsou odstálé až koncem zakřivené, s pichlavou špičkou; květy jsou bílé, kratší než zákrov. Nažky jsou 3 mm dlouhé, obvejcovité, na vrcholu uťaté, černě skvrnité; chmýr je jednoduchý, opadavý, štětiny chmýru jsou na konci často zploštělé.
Carduus squarrosusCarduus squarrosus
Carduus squarrosus
Fotografoval Jindřich Houska, dne 15. 5. 2006 (Madeira, mezi Pico Arieiro a Pico Ruivo).