Čeleď: Cyperaceae Juss. – šáchorovité
Carex antoniensis
Rozšíření: Endemit Kapverdských ostrovů; velmi vzácný druh rostoucí pouze na malém území v severovýchodní části ostrova Santo Antão.
Ekologie: Prameniště v mlžné zóně, ovlivňované pravidelnou pasátovou oblačností.
Carex antoniensis
Popis: Trsnatá, dosti statná ostřice, dorůstající výšky 70 cm. Listy jsou čárkovité, 6–10 mm široké, s 2 vystouplými žebry, svěže žlutozelené, vyrůstají jen na bázi sterilních zkrácených výhonů a v dolní části kvetoucích lodyh. Kvetoucí lodyhy jsou trojhranné, nesou na vrcholu jeden klásek se samčími květy a několik dosti sblížených klásků s květy samičími (samičí klásek může někdy nést na vrcholu několik květů samčích), samičí klásky jsou husté, 3–6 cm dlouhé, zelené, na tenkých převislých stopkách; listen pod nejnižším kláskem přesahuje vrchol květenství; plevy jsou úzké, šídlovité. Gyneceum srůstá ze 3 plodolistů (kvetoucí rostliny mají 3 blizny); mošničky jsou kuželovité, 6–7 mm dlouhé, za zralosti slámově hnědožluté, nápadně žilkované a s prodlouženým pichlavým dvouzubým zobánkem.
Carex antoniensis
Carex antoniensisCarex antoniensis
Záměny: Carex antoniensis je blízce příbuzná druhu Carex pseudocyperus, jemuž se velmi podobá ve vegetativních částech i tvarem klásků a mošničkami. Odlišnost spočívá především v typu květenství: u C. pseudocyperus jsou samičí klásky vždy staženy do okolíku, zatímco u C. antoniensis tvoří často prodloužený hrozen.
Carex antoniensis
Fotografovali Alena Vydrová a Vít Grulich, dne 3. 11. 2006 (Kapverdy, ostrov Santo Antão: Valle do Paúl).