Syn.: Carex mutica R. Br., Carex pyriformis F. W. Schultz, Neskiza aurea (Nutt.) Raf.
Čeleď: Cyperaceae Juss. – šáchorovité
Carex aurea
Rozšíření: Široce rozšířený severoamerický druh. Vyskytuje se na Aljašce, v celé Kanadě od Britské Kolumbie až po Newfoundland, ve Spojených státech zasahuje až do Kalifornie, Texasu a Minnesoty.
Ekologie: Roste na mokřadech a vlhkých loukách, nejčastěji na bazickém podloží, od hladiny moře až do nadmořské výšky 3000 m.
Carex aurea
Popis: Drobná vytrvalá bylina s plazivým oddenkem a přímými lodyhami dorůstajícími výšky 3–20(–30) cm. Listy jsou čárkovité, 3–20(–30) cm dlouhé a 2–4 mm široké, s hnědými, vláknitě rozpadavými pochvami. Klásků bývá v květenství 3–5; dolní klásky jsou samičí, přímé, se 4–20 květy, podepřené listeny přesahujícími vrchol květenství, terminální klásek je přisedlý nebo krátce stopkatý, obvykle samčí nebo v dolní části samčí a na vrcholu se samičími květy; samičí plevy jsou vejčité, 1,2–2,5 mm dlouhé, hnědé, se světlejším středním proužkem, na vrcholu tupé nebo hrotité; samčí plevy 2–3,5 mm dlouhé, rovněž hnědé, s blanitým okrajem. Blizny jsou 2, řidčeji 3. Mošničky jsou obvejcovité, bez zobánku, 2,3–3,2 mm dlouhé a 1,2–1,8 mm široké, sytě oranžové, poněkud zploštělé, hladké nebo jemně papilnaté.
Záměny: Drobná, ale velmi nápadná ostřice, nezaměnitelná díky pomerančově zbarveným mošničkám.
Carex aurea
Carex aureaCarex aurea
Carex aurea
Fotografovali Alena Vydrová a Vít Grulich, ve dnech 20. a 26. 7. 2007 (Kanada, Alberta: NP Banff, Bow Lake; Britská Kolumbie: NP Kootenay, Paint Pots).