Syn.: Carex praecox Jacq. non Schreb., nom. illeg., Carex verna Chaix non Lam., nom. illeg.
Čeleď: Cyperaceae Juss. – šáchorovité
Carex caryophyllea
Rozšíření: Velká část Evropy, chybí v nejsevernějších oblastech, na velké části Pyrenejského poloostrova a na valné části území Řecka. Směrem na východ se areál zmenšuje a stává nespojitým, zasahuje až na střední Sibiř, kde je areál opět spojitý. Roste také v oblasti Kavkazu. Zavlečena do Severní Ameriky.
Ekologie: Roste na suchých loukách, travnatých stráních, na mezích, také ve světlých doubravách. U nás se vyskytuje dosti hojně od nížin po pahorkatiny.
Popis: Nízká, vytrvalá bylina s podzemními výběžky, dorůstající výšky 5–40 cm. Trojhranné květní lodyhy jsou delší než listy, které jsou ploché, světle zelené, jen zčásti přezimující. Bazální pochvy jsou světle hnědé až hnědé. Klásky jsou husté, podlouhlé. Samčí klásek je nejčastěji jeden, vrcholový, samičí klásky jsou 2, vzácně 3, dolní je podepřený pochvatým štětinovitým listenem, je oddálený nejvýše o 2 cm a krátce stopkatý. Samičí květy mají tři blizny. Plevy jsou hnědé se zřetelným zeleným žebrem, špičaté nebo krátce osinkaté. Mošnička je pýřitá, s nezřetelným zobánkem. Kvete od března do května, o něco později než ostřice nízká.
Carex caryophylleaCarex caryophyllea
Carex caryophyllea
Carex caryophyllea
Fotografováno dne 9. 4. 2008 (Radim Cibulka: Praha, PP Údolí Kunratického potoka) a 3. 5. 2008 (Alena Jírová: Kamenný vrch u Kurdějova)