Syn.: Carex longiacuminata Colenso, Carex polyneura Colenso, Carex quadrangulata Colenso
Čeleď: Cyperaceae Juss. – šáchorovité
Carex dissita
Rozšíření: Endemit Nového Zélandu, roste na Severním, Jižním i Stewartově ostrově.
Ekologie: Charakteristický druh novozélandských lesů, především na vlhčích stanovištích. Vystupuje až do nadmořské výšky 1200 m.
Carex dissita
Popis: Trávovitá trsnatá jednodomá bylina; oddenky jsou krátké; lodyhy jsou (15–)45–80(–100) cm vysoké, trojhranné, na hranách hladké. Listy jsou čárkovité, asi zdéli lodyhy, 1,5–5 mm široké, dvakrát zřasené, obvykle sytě zelené, někdy s červenavými okraji na na rubu s červenou střední žilkou, na okraji jemně drsné; dolní pochvy jsou světle hnědé až tmavě červenofialové. Klásky v počtu (4–)5–7(–8) jsou uspořádány v řídkém hroznu; koncový klásek je samčí, vzácně na vrcholu s několika samičími květy; ostatní klásky nesou květy samičí, nanejvýš na vrcholu s několika květy samčími; klásky jsou válcovité, 0,5–2,5(–3) cm dlouhé, husté, nejdolejší klásek je obvykle převislý na krátké stopce; plevy jsou vejčité, krátce hrotité, světle červenozelené až tmavě červenohnědé, střední pruh je světle hnědý, slámový nebo načervenalý; blizny jsou 3. Mošničky jsou zploštěle vejcovité, 2–3 mm dlouhé, na bázi žlutohnědé, červenofialové až černé na vrcholu, lysé, zobánek je asi 0,5 mm dlouhý, hluboce rozeklaný; nažka je trojboká, v obrysu vejčitá.
Carex dissita
Carex dissita
Fotografoval Mário Duchoň, dne 17. 12. 2016 (Nový Zéland, South Island, okolí obce Te Anau, Kepler Track).