Syn.: Carex columbiana Dewey
Čeleď: Cyperaceae Juss. – šáchorovité
Carex mertensii
Rozšíření: Areál se rozkládá v pacifické části Severní Ameriky od Aljašky po severní Kalifornii, na východ dosahuje do kanadské provincie Alberta a do státu Montana v USA. Velmi blízký typ, hodnocený jen na úrovni variety (Carex mertensii var. urostachys) roste na ruském Dálném východě a v Japonsku.
Ekologie: Provází lesní okraje, křovinaté a travnaté porosty a břehy potoků, od hladiny moře až do nadmořské výšky 2000 m.
Carex mertensii
Popis: Vytrvalá trsnatá bylina, vysoká 30–80 cm; lodyha je pod květenstvím drsná. Nejspodnější listy jsou redukované na šupinovité pochvy; vyvinuté listy jsou 4–8 mm široké. Květenství tvoří 5–7(–10) klásků; nejdolejší klásek je podepřený listenem obvykle delším než květenství; klásky jsou tvarově dosti podobné, válcovité nebo kyjovité, 1–4 cm dlouhé a 0,7–0,9 cm široké; koncový klásek je smíšený, v dolní části se samčími, v horní se samičími květy; ostatní klásky tvoří jen květy samičí; plevy pod samičími květy jsou vejčité nebo kopinaté, na vrcholu hrotité, kratší než mošničky, tmavohnědé až černé, s vyniklou, světlejší, zelenavou střední žilkou. Blizny jsou 3. Mošničky jsou přímo odstálé, vejčité, 4–5 mm dlouhé, zelené, později žloutnoucí nebo hnědnoucí, jemně žilkované, na vrcholu plynule zúžené do 0,3–0,4 mm dlouhého, uťatého nebo nevýrazně dvouzubého zobánku.
Carex mertensii
Carex mertensii
Fotografovali Alena Vydrová a Vít Grulich, dne 12. 7. 2007 (Kanada, Britská Kolumbie: Vancouver Island, Strathcona Provincial Park, Paradise Meadows).