Syn.: Carex cuprina (Sándor ex Heuff.) Nendtv. ex A. Kern., Carex nemorosa var. cuprina Sándor ex Heuff., Carex subvulpina Senay, Carex vulpina subsp. nemorosa (W. D. J. Koch) K. Richt., Carex vulpina var. nemorosa W. D. J. Koch, Vignea otrubae (Podp.) Soják
Česká jména: tuřice Otrubova (Dostál 1989), ostřice Otrubova (Kubát 2002)
Slovenská jména: ostrica Otrubova (Marhold-Hindák 1998)
Čeleď: Cyperaceae Juss. – šáchorovité
Carex otrubae
Rozšíření: Roste v Evropě, na severu kontinentu až po jižní Skandinávii, na jihu areálu zasahuje i do severní Afriky, na východě se areál táhne přes Izrael a Írán až do hor Střední Asie a západní Číny (Xinjiang). Původní je na Azorských a zřejmě i Kanárských ostrovech. Zavlečena do Uruguaye. U nás roste roztroušeně, častější je v Polabí, ve východních Čechách a na jižní Moravě.
Ekologie: Roste na loukách, na březích vodních nádrží, v příkopech, obvykle na minerálně silných půdách. Ve střední Evropě roste roztroušeně od nížin po pahorkatiny, na východě areálu až do výšky 1800 m n. m. Kvete od května do června.
Carex otrubae
Popis: Vytrvalá, trsnatá, 20–80 cm vysoká bylina s pevnou, slabě křídlatou lodyhou. Listy jsou 4–9 mm široké, jazýček je širší než delší, špičatý, 10–17 mm dlouhý. Pochvy dolních listů jsou nerozpadavé nebo slabě rozpadavé na světle hnědá vlákna. Květenství je klasovité, jednotlivé klásky jsou si podobné, za plodu žlutozelené nebo světle hnědé, v dolní části často přetrhované, se štětinovitými listeny delšími než klásky. Samičí květy jsou v dolní části klásku, samčí naopak v horní, čnělky jsou většinou dvě, tyčinky tři. Mošničky jsou hladké, lesklé, zelenavé nebo hnědavé, vejcovité se zobánkem, dlouhé 5–6 mm.
Ohrožení a ochrana: Ostřice Otrubova je zařazena v ČR k taxonům vyžadujícím další pozornost (C4a).
Poznámka: Druh popsal zakladatel české brněnské botaniky Josef Podpěra, který druhovým jménem uctil poštovního úředníka, později kustoda olomouckého muzea Josefa Otrubu. Ten se do dějin české botaniky zapsal mimo jiné jako editor Polívkových školních Klíčů.
Carex otrubae
Carex otrubae
Carex otrubae
Fotografováno dne 1. 6. 2012 (NPR Polabská černava).