Syn.: Carex atrofusca Willd. ex Steud., nom. inval., Carex atrorufa Willd. ex Kunth, Carex dura Boott, Carex fuscoata Boecheler, Carex fuscoatia Boeckeler, Carex obtusisquama (R. Gross) G. A. Wheeler et S. Beck, Carex ruiziana Boeckeler, Carex sachapata Steud., Carex tabina Steud.
Čeleď: Cyperaceae Juss. – šáchorovité
Carex pichinchensis
Rozšíření: Andský druh, roste v Kolumbii, Ekvádoru, Peru a Bolívii.
Ekologie: Roste ve vysokohorských formacích páramo a puna, zejména kolem potůčků a u cest, lokality leží nadmořské výšce 2900–4100 m.
Carex pichinchensis
Popis: Statná trávovitá trsnatá bylina vysoká až 1 m; lodyha je trojboká, v horní části drsná. Listy jsou čárkovité, 6–8 mm široké, sivé, dolní pochvy jsou skořicově hnědé. Klásky jsou uspořádány v latě, jsou početné, válcovité, 1–2 cm dlouhé, husté, téměř všechny v horní části se samčími, v dolní se samičími květy; listen nejdolejšího klásku délkou přesahuje celé květenství; plevy jsou kopinaté, špičaté, černohnědé, se zeleným středním proužkem; blizny jsou 2. Mošničky jsou zploštěle vejcovité až elipsoidní, 3–3,5 mm dlouhé, zprvu žlutohnědé, posléze černofialové, lysé; nažka je čočkovitě zploštělá, v obrysu obvejčitá.
Carex pichinchensis
Carex pichinchensis
Fotografoval Mário Duchoň, dne 3. 3. 2014 (Ekvádor, Parque nacional El Cajas).